Skinnjacka Online

Skinnjacka för dam och herr. Klassiska svarta eller bruna skinnjackor, även röda eller flerfärgade. Allt från den billiga till den exklusiva skinnjackan.

Skinnjackans historia

När skinnjackan en gång utvecklades är svårt att säga.

Skinnkläder av olika slag användes redan på stenåldern även om överdelarnas utformning och modell var helt olik dagens skinnjackor. I början var det snarare en skinnfäll som sveptes kring kroppen. När man anser att skinnjackan började användas beror alltså helt på hur tänker kring när skinnfällen blev en jacka.

Ursprunget till dagens jackor kan sägas komma från början av 1900-talet då den amerikanska militären (framförallt inom flygvapnet) började använda bruna skinnjackor, vilka under andra världskriget fick namnet bombarjacka.  Dessa användes främst på grund av de kunde bevara värmen samt att de var vattenavstötande. I början var alltså skinnjackan framställd endast för praktiska skäl. De bombarjackor som piloterna hade var ibland av fårskinn med den värmande och isolerande ullen på insidan.

På slutet av 20-talet började skinnjackan få kultstatus och blev allmänt accepterad tack vare filmproduktoner från Hollywood. Kända skådespelare agerade med dessa jackor och framförallt ungdomar ville ta efter sina idoler och dess klädstil. Men även om det började på 20- och 30-talet var det framförallt på 40- och 50-talet som skinnjackan fick genomslagskraft. Den ursprungliga bruna skinnjackan har sedan följt med i mängder av filmer och burits av stora skådespelare som Gary Cooper och Harrison Ford. Ofta användes plagget för att skapa en cool och tuff roll.

Några av de mer kända filmerna där skinnjackan verkligen burits upp av starka karaktärer är The Terminator och den mer trekvartslånga trenchcoaten i Matrix.

Typiska färger på skinnjackor är svart och nyanser av brunt.

Men på senare år har även röda skinnjackor erövrat stora delar av marknaden. Detta främst på modeller för kvinnor men även en del röda herrmodeller har gjort sig populära. Även i detta fall har Hollywood varit med och påverkat genom bland annat filmen Fight Club där en av huvudrollsinnehavarna visas med olika varianter på den röda skinnjackan.

Men det var inte bara filmskådisar som gjort plagget populärt utan även artister vilket gjorde att jackan snabbt blev en del av subkulturer inom musiken. Hos hårdrockarna, punkarna och raggarna var skinnjackan snabbt ett måste och troligtvis det enda som var likt mellan dessa tre spretande subkulturer. Däremot såg jackorna helt olika ut beroende på vilket grupp man tillhörde.

Skinnjackan hade nu tagit steget från den ursprungliga värmande funktionen, för piloter, till en detalj som avgjorde vilket subkultur man tillhörde. Jackan talade om vem man var och vilka man tillhörde.  Denna funktion har även en del skinnjackor även idag även om de musikaliska subkulturerna inte är lika stora längre. Idag har den skinnjackan tagit steget från att endast ses i subkulturer till att synas på flera mycket kända popartister.

Men den ursprungliga tanken med jackan, dvs värme och skydd finns fortfarande kvar även om det inte längre är piloter som bär dem. För Mc-åkare är skinnjackan ett måste för att skydda sig mot eventuella skador om olyckan skulle vara framme. Däremot är det en enorm skillnad på de jackor som tillverkas för att säljas som modeplagg och de som säljs som mc-jacka. De har inte alls samma säkerhetskrav och den som åker MC bör definitivt köpa kläder som är gjorda för Mc-åkning istället för en vanlig skinnjacka.