Skinnjacka Online

Skinnjacka för dam och herr. Klassiska svarta eller bruna skinnjackor, även röda eller flerfärgade. Allt från den billiga till den exklusiva skinnjackan.

Skinnjackan – Från funktion till mode

När den moderna skinnjackan en gång började användas var det helt ur ett funktionellt syfte. Piloterna under första världskriget höll på att frysa ihjäl där uppe i luften vilket inte var speciellt smart eftersom detta skulle gynnat motståndarna rätt kraftigt. För att lösa det problemet började den varma skinnjackan användas. Den skyddade både mot vind och väta vilket behövdes då piloterna inte ens hade någon cockpit att sitta i.

Även om flygplanen inte hade slagit igenom speciellt mycket under detta världskrig så slog skinnjackan igenom inom de militära kretsarna.  När sedan andra världskriget brakade loss brakade även produktionen av skinnjackor loss. Det företag som tillverkade jackorna till RAF (Royal Air Force) fick så stora ordar att de var tvungna att ta in extern hjälp genom andra företag. Resultatet av det kan faktiskt ses på foton från den tiden då nyanser på jackorna varierar beroende på vilken leverantör som tillverkat dem.

Under två världskrig behöll skinnjackan alltså sin stillning som ett funktionellt krigsplagg. Men efter det andra världskriget tagit slut blev det andra toner. Nu började civilbefolkningen använda jackan och den blev snabbt mycket populär. Inte minst tack vare att jackan bars av kända filmstjärnor och popartister.

Visserligen fortsatte krigandet i världen (de tar väll aldrig slut) och skinnjackan var populär hos fler än bara piloterna. Men av någon anledning valde jackan att satsa på en mer civil karriär mer eller mindre laglig. Det dröjde nämligen inte länge förrän skinnjackan blev ett standardplagg för att visa grupptillhörighet. Säg raggare, rockare, hårdrockare, mc-åkare eller movie-star-wanna-bee. Säg punkare och flower-power.

Vilken grupp man än tittade på så fanns skinnjackan där. Ibland med märken som tydligt sa vilken politisk ställning man tog. Ibland med märken som talade om att man inte tog politisk ställning alls. Men sammantaget hade nu jackan tagit första steget från att enbart vara funktionell till att bli mindre funktionell och mer modeaktig.

Men den som har huvudet på skaft ser att jackan fortfarande hade en funktion. Den var ju en markering, ett sätt att bevisa vilken subgrupp man tillhörde.

Nästa steg från funktion togs på 80-talet. Det var då som jackorna började tillverkas i större mängder. Någon smart (eller snål) person kom på att man kunde låta asiater tillverka jackorna till extremt låga löner för att sedan skeppa dem på en båt till Europa.

Här kunde priset höjas rejält för att både båtägaren skulle kunna få sitt och inte minst aktieägarna till det företag som importerade jackorna. Sedan såldes de billigt till befolkningen. Med billiga skinnjackor på marknaden ökade antalet personer som köpte dem och därmed blev det snart ett modeplagg som var och varannan person kunde ha på sig.

Världskrigen upplevs långt bort nu och lika långt bort verkar det vara att en skinnjacka ska vara funktionell. Nu är det bara mode som bestämmer vilka jackor som ska produceras (fortfarande av asiaterna som inte får särskilt mycket mer i lön). Skinnjackan hade tagit sitt sista steg från sin militäriska och krigiska historia och blivit ett modeplagg som så många andra plagg. Jackan hade tagit sig från krigsplatsen till finrummet. Från himlen uppe hos piloterna ner till jorden. Allt för att få vara populär och få gå på modevisningar.